Lichtjesavond 2018
Namens de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers organiseerde de Stichting Herdenken Geweldslachtoffers zaterdag 3 november voor het eerst in haar bestaan
de lichtjesavond bij de Muur tegen Geweld in De Wolden.
Met het lied “This is the Moment”, gezongen door zangeres Petra Vaartjes werd de bijeenkomst geopend.
Daarna verwelkomde organisator Margreet Scholing de 170 aanwezigen.
Zij refereerde in haar toespraak aan de overdracht van de lichtjesavond aan de FNG.
Als een ceremoniemeester leidde zij de aanwezigen op ingetogen wijze door het programma.
Jack Keijzer bestuurslid FNG legde in zijn toespraak het accent op alle veranderingen die
het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden en de onderwerpen waar FNG zich mee bezighoud de rechtspositie van nabestaanden Geweldslachtoffers te verbeteren.
Zoals: Spreekrecht bij verlenging TBS, Schadevergoeding moord in het buitenland, Verplichte aanwezigheid dader bij rechtszitting, Problematiek Coldcasezaken.
Hij gaf uitleg over de Werkgroep Lotgenotencontact en de bijeenkomsten die zij organiseren en dit jaar hebben georganiseerd.
De Cocon, voorheen het kwartaalblad van VOVK is nu het informatie blad voor alle nabestaanden. Iedereen ontvangt deze digitaal.
Het is ook mogelijk om de Cocon via de post thuis te ontvangen. U dient hiervoor contact op te nemen met het secretariaat van de FNG.
Rosa Jansen, bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland sprak over de samenwerking met de FNG in het beleidsoverleg met Justitie en Open baar Ministerie en andere ketenpartners.
Zij vond de ligging van het Monument in het mooie Reestdal en het Drentse platteland een prachtige omgeving van rust en perfecte plaats voor deze herdenking. Ze was onder de indruk van de sfeer waarmee de duizend lichtjes het Monument omarmden.
Wicky van der Meijs sprak over de periode na de moord op haar vader Martien van der Meijs en alle problemen die zij tijdens haar verwerking door moest maken.
Vanaf het Moment dat de zaak van haar vader op de Coldcase kalender kwam en zij haar facebookpagina hiervoor openstelde kwam zij in contact met andere nabestaanden en de verhalen die zij hadden. Hierdoor kwam zij ook in contact met de FNG, waarna zij een naamplaatje op de Muur tegen Geweld heeft geplaatst en de Dag Herdenken Geweldslachtoffers heeft bijgewoond en naar Lourdes is geweest.
Zij is een petitie gestart en wekelijks wordt een andere Coldcasezaak genoemd op haar facebook pagina.

De sprekers werden afgewisseld door zang van Petra met:
• Sound of silence
• Als het licht mij ooit verlaat
• Halleluja

Na het buffet startte de rondgang onder begeleiding van fakkels en muziek.
Aan de achterzijde van het monument las Petra Aarts een gedicht voor, gevolgd door
“You rase me up”, gezonden door Petra. Hierbij liep zij begeleidt door fakkels vanuit het naastgelegen weiland richting Monument.
Trompettist Emiek Kazimier gaf het signaal Taptoe”, waarna 1 minuut stilte werd gehouden voor alle slachtoffers van geweld. Hierna speelde zij “Il Silencio”
Petra zong: “Tomorrow never comes” zittend op het bankje op de heuvel.
De rondgang werd voortgezet richting voorzijde monument, waar bij de naam
“Het Onbevattelijke” door Maaike Paardekooper en Loes Soepnel, die beiden hun echtgenoot zijn verloren door een geweldsmisdrijf, in het geopend hart met kaarsjes een bloemstuk namens alle nabestaanden werd gelegd.
Vijf vriendinnen van Iris Claassen sloten het hart door het plaatsen van een kaarsje.

Margreet Scholing